Miért fontos a B-vitamin a várandósság alatt?

A B-vitamin általában

A B-vitamincsalád igen széleskörű, hiszen ide tartoznak a B1-től 12-ig számozott jelzésű vitaminok, továbbá a kolin, inozit, és PABA (para-amino-benzoesav). A kutatások folyamatosan alakítják ennek a vitaminkomplexumnak az összetételét, csoportosítását, megnevezéseit, megítélését és jelentőségét stb.

A természetben a B-vitaminok minden esetben komplex formában fordulnak elő, vagyis minden élelmiszerünk egyszerre többféle B-vitamin tartalmaz. Egymás hatását erősítve működnek együtt, és szinte nincs olyan folyamata a szervezetünknek, ahol ne működnének közre.

Nélkülözhetetlen a szerepük az idegrendszer működésében, az anyagcsere-folyamatok hatékonyságában, az emésztőszervek megfelelő működésében, a bőr és a haj szépségében, a szem egészségében.

A B-vitamin a kismamák esetében

A várandósság alatt mindegyik feladatuk kiemelt szerepet kap, hiszen a felfokozódó anyagcsere támogatása nagyon fontos. A B-vitamin szükséglet megnő ilyenkor, sőt vannak olyan B-vitaminok (pl. folsav), amelyeket érdemes már a fogantatás előtt is szedni.

kismama.jpg

B1-, B2-vitamin: az első harmadban biztosítja a megnövekedett energiaszükséglet fedezetét, csökkenti a hányingert,

B6-vitamin: a magzat agyának és idegrendszerének egészséges fejlődéséhez szükséges, érdemes magnéziummal kombinálva szedni,

B9-vitamin, azaz a folsav csökkenti a vetélés kockázatát és számos magzati fejlődési rendellenesség kialakulását előzi meg, így pl. az idegcső záródási rendellenességek és nyitott gerinccel születés,

B12-vitamin: a vörösvértestek képződéséhez szükséges, és mivel a mama és a pocaklakó vérkeringése közös, kiemelten szükség van friss vér termelődésére a várandósság alatt.

Quinoa

Ez a dél-amerikai növény, amely a parajfélék családjába tartozik, csodálatosan bőséges tápanyagforrás. Általában a magját fogyasztják, de a levele is ehető, bővelkedik növényi fehérjékben és az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakban, továbbá rendkívül magas a rost- és ásványi anyag tartalma is (foszfor, kalcium, vas). A vitaminok közül a B-komplexumot tartalmazza nagy arányban, különösen a magcsírák gazdagok ebben a nélkülözhetetlen vitaminban.

A quinoa magból készült B-vitamin komplex mindenki számára könnyen felszívódó és természetes forrást kínál.