A holisztikus szemlélet a táplálékkiegészítők piacán

A holisztikus gyógyítás gyökerei egészen a Védák keletkezéséig nyúlnak vissza (Kr.e. 4-6000), és végig kísérik az ember történetét a legkülönbözőbb kultúrákban. Hozzánk legközelebb a modern korban, a közelmúltban fellángolt természetgyógyászati filozófiabeli megjelenése áll. Ezek legközismertebb képviselői a homeopátia (Hahnemann), az antropozófia (Steiner), vízgyógyászat (Kneipp), Bach-virágterápia, újmedicina és még sorolhatnánk.

shutterstock_207833473_kicsi.jpg

A holisztikus szemléletmód jellemzői

Olyan gyógyítói gondolkodás, amely sem a tüneteket, sem az emberi (vagy állati) szerveket-szöveteket nem vizsgálja elszigetelten egymástól. A teljességet azonban nem csak az emberi test összességében látja, hanem a test-lélek-szellem komplexitása a vizsgálódása tárgya. A kezelés során tekintetbe veszi a beteg helyét saját élettörténetében aktuális környezeti paramétereit, az őt érő hatásokat, lelki szerkezetét, temperamentumát és eszközeit stb.

A holisztikus gyógyítás filozófiai alapjai

A legfontosabb meglátás, hogy az emberi test (és szellem) nem a részek összessége, hanem egy új minőség, a részek szinergiája, és ebben a vonatkozásban az egyes elemek az egész viszonylatában nyernek értelmet.

A gyógyítás nem problémakezelés, és semmiképpen sem végezhető a beteg hathatós és felelősségteljes közreműködése nélkül. Tulajdonképpen a gyógyító feladata a beteg lelki, szellemi és fizikai támogatása, a külső és belső harmóniájának újrateremtése.

Az ember egészségében óriási szerepet játszik ahhoz az életfeladatához való viszonya, hogy megvalósítsa magát spirituális lényként és véghezvigye saját transzcendens kibontakozását.

A holisztikus termékekkel szemben támasztott elvárások

A holisztikus szemléletmód támogatásával végzett gyógyítás is alkalmaz gyógyszereket, de ezek semmi esetre sem a tüneteket elfojtó kemikáliák. Általában növényi, ritkábban állati, és gyakran ásványi alapú összetevőket használ, amelyek fejlesztésénél nagyon fontos szempont, hogy a gyógyító erők mellett ne legyenek káros hatásai. Hiszen a szervezetet egy egységkén ismerik el és nem értenek egyet azzal, hogy az egyik terület gyógyítása együtt járhat más részek megterhelésével.

Emiatt nem használnak szintetikus adalékanyagokat (színezők, aromák, tartósítók), allergén szereket, glutént, laktózt, cukrot és más alapanyagokat, amelyekről kiderült, hogy káros hatással vannak az egészségre. A holisztikus termékek a baj okát igyekeznek határozottan mégis gyengéden kezelni, és kiváló lehetőséget nyújtanak a betegség megelőzésére is.