Miért fontos az ideális testsúly? Túlsúly okozta testi és fizikai tünetek

Az, hogy kinek mi az ideális testsúlya, sok mindentől függ. Nem mindegy például, hogy sportolunk-e vagy sem, ha igen, akkor mennyit, hiszen csalóka lehet egy vékonyabb sziluett, ha mellette napi szinten vagy éppen versenyszerűen sportolunk. Sok esetben ugyanis, könnyen lehet, hogy bár vékonynak tűnünk, az izomzatunk miatt meglepő adatot mutat a mérleg nyelve.

shutterstock_217873876_kicsi.jpg

Persze, sokat lehetne értekezni arról, hogy az izom tömege nehezebb, mint a zsíré, ám azért az esetek többségében nem erről van szó, ha az ideális testsúlyról beszélünk.

Az elhízás „népbetegség”

Sajnos hiába emlegetjük manapság olyan sokat, hogy az elhízás népbetegség, mégsem foglalkozunk vele eleget. Pedig nagyon fontos lenne odafigyelni arra, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz, sőt arra is, hogy milyen élelmiszereket adunk a gyermekeinknek. Ez utóbbi már csak azért is lényeges, mert talán sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi hozzáadott cukrot tartalmazhat egy adott élelmiszer. A sok kicsi pedig sokra megy alapon, a túlsúly kialakulása sok esetben már egészen kisgyermek korban kezdődik.

Mi történik, ha túl sok a plusz kiló?

Sokan nem is vesszük észre, hogy pillanatok alatt felszalad ránk néhány kiló, rosszabb esetben, akár több tíz is, pedig fontos, hogy még idejében tegyünk ellene, hiszen az esztétikai gondokon túl számtalan nem kívánatos fizikai problémát okozhatnak. Már akár néhány kilogramm plusz is megterhelheti az ízületeinket, nagyobb súlytöbblet esetén pedig akár komolyabb, maradandó károsodást is okozhatnak. A túlsúly a térdet, a csípőt és a gerincet, illetve a csigolyák közti porckorongokat is nagyban rongálhatja, amely heveny derék- és hátfájáshoz is vezethet.

Szabaduljunk meg mielőbb a nem kívánatos kilóktól!

Ha már van néhány nem kívánatos zsírpárnánk, igyekezzünk mihamarabb megszabadulni tőlük, de csak óvatosan! Mindenképp kerülendő a koplalás, hiszen a gyorsan leadott kilók akár megduplázva is visszajöhetnek (yoyo effektus), ha visszatérünk a korábbi életvitelhez. Ne csapjuk be magunkat azzal sem, hogy pár hétig komoly edzésbe kezdünk, mert ha abbahagyjuk, nagyjából ugyanazt a hatást fogjuk elérni, mint a koplalással.

Fontos a megelőzés, de ha szükséges, akkor inkább megfelelő életmóddal, táplálkozással és sportolással próbáljuk meg felvenni a harcot a plusz kilókkal szemben.