Enni vagy nem enni: mit együnk ha babát várunk?

shutterstock_101789917.jpgAmikor egy nő elkezd babát tervezni, tudja, hogy nem csak fenekestől felfordul az élete, de a következő néhány hónapban minden elfogyasztott étel és ital hatással lesz gyermeke fejlődésére. Ez az állapot pedig nem csak a terhesség alatt áll fenn, de később is, a szoptatás végéig.

Hogyan táplálkozzak kismamaként?

A terhesség alatt megváltoznak testünk igényei. Táplálkozási tanácsokért fordulhatunk dietetikushoz, azonban valójában az is elegendő, ha hallgatunk testünk jelzéseire. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy napi szinten együnk meg egy vödör csokifagyit, ha megkívánjuk, de egy keveset nyugodtan fogyaszthatunk belőle akár mindennap – tehát mértékkel.

Emellett ha korábban nem is voltunk az egészséges életmód és táplálkozás megszállottjai, a terhesség alatt ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fogyasszunk fehérhúst, naponta többször zöldséget és gyümölcsöt, akár nasiként is, és természetesen elmaradhatatlanok az Omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak és a D vitaminban dús tejtermékek.

Mi van a tiltólistán?

Természetesen tilos kismamáknak az alkohol, ezt talán mondani sem kell. Emellett a nyers húsok, tejtermékek – előbbit jól átsütve, utóbbit pasztőrözve fogyasszuk. Fontos, hogy a nyers tojást is kerüljük, ezt is csak alaposan átsütve fogyasszuk el, és ügyeljünk az olyan ételekre is, melyek nyers formában tartalmaznak tojást, mind a majonéz vagy a különböző habok a süteményeken.

A halak és tengeri herkentyűk sem fogyaszthatóak nyersen! Mindig jól feldolgozva fogyasszuk őket, és részesítsük előnyben a tonhalat és a lazachúst. Érdemes teljesen tiltólistára tenni az állati belsőségeket és a tengeri herkentyűket.

Csak egy kicsikét

Vannak bizonyos ételek és italok, amit nem javasolt, de mértékkel mégis szabad fogyasztani. Ide tartoznak a különböző szénsavas üdítők vagy a kávé, de ügyelnünk kell a só használata során is. Utóbbit ne hagyjuk el teljesen, viszont mérsékeljük fogyasztását, mert vízvisszatartást okoz.

A vitaminok ereje

Természetesen napjainkban a terhesvitaminok egyetlen kismama életéből sem maradhatnak ki, azonban ezek olykor nem feltétlenül elegendőek. Ez főleg akkor jellemző, amikor az első trimeszterben a rosszullétek miatt nehezen tudunk bármit is elfogyasztani, vagy kifejezetten undorodunk az egészséges és fontos tápanyagban gazdag ételektől, akkor is ügyelnünk kell a vitaminok pótlására – amit egyébként a tápanyagokból kapnánk. C vitaminból sose lehet elég, de igyekezzünk közülük a természetes alapanyagokból készített változatokat választani.

Ha pedig hosszú távon képtelenek vagyunk kiegyensúlyozottan táplálkozni a hormonoknak köszönhetően, mindenképpen konzultáljunk dietetikussal, hogy tudjuk, mely tápanyagok pótlására milyen módon van lehetőségünk.