Természetes védelem az influenzával szemben

A téli időszakban mindig megnő a felső légúti megbetegedések száma, ami egyszerre köszönhető az immunrendszerünk gyengeségének és a vírusok elszaporodásának. Ennek megfelelően a hatékony megoldás is ezen a két “fronton” dolgozik, vagyis megerősíti a szervezetünk védekezőrendszerét, továbbá gátolja a kórokozók szaporodását és bejutását a szervezetünkbe.

Ha olyan kezelést találunk, amely még a nyálkahártyákat is erősíti, illetve az esetleges váladékok távozását is elősegíti, végképp nyert ügyünk van.

shutterstock_113592160_kicsi.jpg

Pont ezért olyan népszerű a nálunk kevésbé ismert, de Ázsiában rendkívül gyakran használt gyógy- és fűszernövény, amely kiváló a téli megbetegedések megelőzésében és gyógyításában egyaránt.

A csillagánizs hatóanyagai

Anethol nevű illatanyaga hasonlóan viselkedik, mint a mentolé, illatszerekben alkalmazzák. Nyák és görcsoldó, ami elősegíti a felső légúti váladék távozását, különösen, hogy a nyálkahártya csillószőreit is aktivizálja.

Csersav tartalma a nyálkahártyát védi és megedzi, összehúzó hatása révén csökkenti annak gyulladásait, viszketését, valamint a lázra is jó hatással van. Baktériumölő hatása a téli időszakban nélkülözhetetlen.

Szinte egyedülálló gyógyhatása (a C-vitamin, az echinacea, a ginzeng és méh-termékek tudják még), hogy serkenti a szervezetben az interferon termelését. Ez a vegyület a vírusok szaporodását teszi lehetetlenné, ezzel megelőzve, hogy bejuthassanak és elszaporodhassanak a felső légutakban.

A borban is nagy mennyiségben megtalálható, vírusölő hatású sikiminsav szintén “nagyágyú” az influenza megelőzése terén. A csillagánizsban is nagy arányban megtalálható vegyület megakadályozza, hogy elkapjuk a téli fertőzéseket.

A csillagánizs egyéb hatásai

A csillagánizs görcsoldó hatású a testünk több területén, így egyaránt enyhíti mozgásszervi panaszainkat és emésztési rendellenességeinket. Javítja a gyomor munkáját, elősegíti a táplálék hatékony elbontását, csökkenti a puffadási tüneteket, szélhajtó. Nyugtató hatása is közismert.