4 méregtelenítő ötlet friss tavaszi szellő ajánlásával

Akárhogy is riogatnak az időjósok, a hozzám hasonlóan napelemmel működő emberek már a zsigereikben érzik (és toporogva várják) a tavaszt. Persze klassz lesz a napsütés meg a meleg, de a második nap után már csak vonszolni fogjuk magunkat, hiszen a téli depresszió nyomában ott fog kullogni szorosan a tavaszi fáradtság. Vagy mégsem? Nézzük, hogyan készíthetjük fel a szervezetünket, hogy tárt karokkal fogadja a legszebb évszakot!

shutterstock_246950074_kicsi.jpg

Miért kell a tavaszi nagytakarítás?

A téli időszak a testünk számára a túlélésről szól. Ilyenkor természetes, hogy kevesebb vitaminhoz jutunk, ugyanakkor olyan ételek kerülnek terítékre, amelyek segítenek „fűteni”, azaz gyorsan elégethető energiát jelentenek a sejtjeink számára és szigetelő párnát a testünknek. Ezek az ételek a nehezen emészthető kategóriába tartoznak, ugyanakkor nem érdemes elkerülni őket a téli időszakban, mert sok segítséget nyújtanak a szervezetünk számára.

Amint azonban eljön a tavaszt megelőző nagyböjt ideje, nem véletlen, hogy elődeink is elhagyták a zsíros, fűszeres és nehéz ételeket, és igyekeztek olyanokra felváltani őket, amelyek leolvasztják a télen jó szolgálatot tevő zsírpárnákat. A nagyböjt farsang farkától húsvétig tart, vagyis mire a tavasz kitör éppen felkészülhetünk a fogadására.

Mivel tisztulhat, aki nem tartja a böjtöt? 

1. vulkáni ásvány

A regényes nevű Klinoptilolith nagy segítségünkre lehet a testünk, szöveteink méregtelenítése során. A porított ásvány rendkívül nagy arányban képes felvenni olyan anyagokat, amelyekre nincs szükség a szervezetünkben (méreganyagok, mesterséges adalékanyagok, élelmiszermaradványok). Erősíti a belek működését, csökkenti a szabadgyökök képződését. A tavaszi időszakban elsősorban a máj méregtelenítését végzi el, az őszi időszakban a beleinkre koncentrál.

2. kurkuma

Az ehető aranynak is nevezett fűszer a gyömbérfélék családjába tartozik. Számos csodálatos hatással bír a szervezetünk különböző területein. Ezek közül csak néhány a szabadgyökfogó hatás és az oxidatív stressz okozta mérgezések eltávolítása, valamint a vérben oldott méreganyagok és fölösleges ásványi anyagok megkötése. Helyreállítja a veseműködést, erősíti annak méregtelenítő hatását.

3. cékla

A cékla legerősebben a májat tisztítja, és így hozzájárul ahhoz, hogy annak méregtelenítő hatása a hétköznapokban ismét teljes értékű legyen. A tisztítóhatáson túl hatékonyan pótolja a szervezetünk hiányzó ásványi anyag (kalcium, kálium, vas) és vitamin-tartalmát (A-, B-, C-vitamin).

4. Akármilyen méregtelenítési módszert választunk, annak hatását fokozhatja az MSM (metil-szulfonil metán), amely áteresztővé teszi a sejtünk falait, így biztosítja, hogy a bevitt víz behatolhasson, majd a méreganyagokkal távozhasson onnan.